Index Turmell-Braç (ITB), Què és?

QUÈ ÉS L’INDEX TURMELL-BRAÇ?
Des de fa diversos anys es realitza en el centre la prova “índex turmell-braç”, que és un bon indicador de compromís vascular, és a dir, ens diu si hi ha o no mala circulació arterial a les cames i peus, el que podria explicar que algunes persones s’hagin d’aturar diverses vegades mentre van caminant per dolor a les cames (claudicació intermitent), que notin formigueig i fredor en cames i peus, que tinguin ferides molt difícils de tancar, etc.
Es pot realitzar també als pacients als quals no es palpen els polsos a la zona anterior del peu, hipertensos fumadors i diabètics de més de deu anys d’evolució, amb la finalitat de prevenir complicacions futures.

QUI POT DEMANAR LA PROVA?
Aquesta prova la pot demanar tant el seu metge com la seva infermera, una vegada que ha parlat amb el pacient i vist que compleix els criteris esmentats en el paràgraf anterior, o si ho creu oportú per algun altre motiu.

QUI I ON ES REALITZA?
La prova la realitza una infermera, Marta Rodrigo, els dimarts a la tarda a la consulta núm. 3 del Centre de Salut.
Els resultats queden anotats en la història clínica del pacient, el qual anirà després al seu metge per rebre el resultat i tractament oportú si fos necessari.

EN QUE CONSISTEIX LA PROVA?
La prova dura uns 20 minuts si no sorgeixen dificultats.
Primer el pacient roman estirat a la llitera uns minuts, després se li pren la tensió en els dos braços i després se li pren la tensió sobre dels turmells (primer en una cama i després en l’altra), alhora que es palpa el pols pedi (cara anterior del peu) i el tibial posterior (just darrere del turmell) amb un doppler portàtil, un aparell que amplifica el soroll de la sang al seu pas per l’artèria del peu.
S’anota la xifra del manòmetre en la qual apareix el primer soroll després d’haver inflat i començat a desinflar lentament el maneguet, el mateix es fa amb el pols de darrere del turmell (tibial posterior) i amb aquestes xifres es farà un càlcul que ens donarà el resultat. La prova no és dolorosa, encara que pot arribar a ser molest el maneguet en inflar-se en aquesta part de la cama.

COM S’INTERPRETA EL RESULTAT?
Un resultat menor de 0.9 és diagnòstic de malaltia arterial perifèrica.
El que caldrà fer llavors és reduir els altres factors de risc cardiovascular (tabac, obesitat o sobrepès, colesterol, perímetre abdominal elevat, tensió arterial alta, etc.) i consultar amb el seu metge si cal algun altre tipus de tractament.

IMG_20150924_141949733 IMG_20150924_142132391

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Sin categoría i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s